Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Cum sa iti alegi incaltamintea pentru alergare?

Spinning cu SILVIAN
19:30 - 20:30
marți
19 noiembrie 2019
 
 

running shoes

Ce pantofi de sport ar trebui sa ne achizitionam pentru alergat? Aceasta este o intrebare pe care o primesc frecvent antrenorii de fitness. Deoarece confortul este esential in sala de sport, ne-am gandit sa va povestim mai jos despre cele trei criterii pe care noi le consideram ca fiind importante atunci cand va alegeti o pereche de incaltaminte pentru alergat:

  1. Pronatia: daca va intrebati ce anume este pronatia, raspunsul este unul simplu. Pronatia este miscarea de rotatie pe care o descrie talpa voastra atunci cand alergati. Exista trei tipuri de pronatie: cea normala, suprapronatia sau pronatia exagerata si subpronatia sau pronatia insuficienta. In cazul pronatiei normale, vi se va potrivi aproape orice tip de incaltaminte. Asta inseamna ca, in momentul in care alergati, piciorul se va „rula” in interior cu 5 procente si va putea suporta greutatea corpului la contactul cu pamantul. Daca aveti, in schimb, o pronatie exagerata, insemnand ca piciorul se „ruleaza” in interior cu mai mult de 5 procente, veti avea nevoie de incaltaminte cu forma dreapta, care sa nu va lase piciorul sa se miste in rotatie prea mult. Pentru cei cu pronatia insuficienta (miscarea pe interior a piciorului se face la mai putin de 5 procente), ar fi ideala incaltamintea cu forma curbata si captusita in interior, care sa permita piciorului sa se miste in rotatie in interior.
  2. Greutatea pantofilor: pentru cei care alearga pe distante lungi greutatea ar trebui sa reprezinte un criteriu important atunci cand isi achizitioneaza o pereche de pantofi sport. In mod obisnuit, pantofii de antrenament au in jur de 300 de grame. Insa, pe o distanta lunga, puteti simti diferenta dintre o pereche de 300 de grame si una de 200-250 de grame, specifica pantofilor sport de competitie.
  3. Alegerea numarului potrivit: de obicei, pentru ca laba piciorului se dilata in timpul alergarii, este indicat sa va cumparati o pereche de incaltaminte cu un numar mai mare. De asemenea, ar fi de preferat ca pantoful de alergare sa fie mai lat decat in cazul pantofilor pe care ii purtati de obicei.

Asadar, in alegerea pantofilor de sport, nu ar trebui sa va ganditi doar la aspectul lor, ci ar trebui sa luati in considerare si elementele pe care le-am detaliat mai sus, ce pot face diferenta intre o alergare benefica si una care, din contra, iti va afecta sanatatea.

Sursa foto

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.